ACTUEEL

juni 5, 2024

Stemmen tellen Europese Parlementsverkiezingen  De Centrale Markthal is op 7 en 8 juni een feest van de democratie

februari 14, 2024

De Centrale Markthal in de Tweede Wereldoorlog  Joodse marktlieden en het verzet dat vanuit de Centrale Markt werd uitgevoerd.

februari 7, 2024

CAFE 749 – ORKATER  De eerste feestelijke voorstelling in aanloop naar de 750e verjaardag van Amsterdam wordt opgevoerd in de Centrale Markthal.

januari 18, 2024

Nieuw leven voor de kerkbanken uit de Rotterdamse Waalse kerk  De prachtige kerkbanken van de Waalse kerk uit Rotterdam hebben een nieuw thuis gevonden in de Centrale Markthal.

december 19, 2023

DIKKE BANDEN RACE  Wat een geweldig sportief en gezellig fietsfeestje was het weer!

oktober 31, 2023

LOOPBRUG  De Centrale Markthal eventueel te bereiken via een nieuw te bouwen loopbrug

oktober 13, 2023

Beschikbare ruimtes in de Centrale Markthal  In de Centrale Markthal zijn nog ruimtes beschikbaar voor creatieve, culinaire en/of circulaire gebruikers. De Centrale Markthal biedt ruimte aan zowel startende als gevestigde ondernemers.

september 1, 2023

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven  De restauratie van de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is afgerond. Het enorme rijksmonument, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, is nu klaar om een plek te worden voor nieuwe initiatieven. Het krijgt een nieuwe bestemming als plek voor creatieve, circulaire en culinaire ondernemers.

juli 20, 2023

‘erfgoedparade’ de ontdekking van de Centrale Markthal  De voorstelling van de 'erfgoedparade' is alweer twee weekenden aan het spelen bij ons in de Centrale Markthal.

juli 5, 2023

Word deze zomer een ontdekkingsreiziger in de Centrale Markthal!  Kom deze zomer met het gezin naar de 'erfgoedparade', vanaf 8 juli kun je de monumentale Centrale Markthal op een bijzondere manier ontdekken.

juni 23, 2023

‘erfgoedparade’, de ontdekking van de Centrale Markthal 8 juli tot en met 27 augustus 2023  De voorstelling van de 'erfgoedparade' in de Centrale Markthal is een totaal beleving

juni 23, 2023

Laatste weekend van de installatie Euphoria | Holland Festival  De laatste tijdslots zijn nog te koop voor de installatie Euphoria op de vloer van de Centrale Markthal

april 14, 2023

Eerste tijdsslots voor ‘Euphoria’ in de Centrale Markthal al uitverkocht  De eerste tijdsslots voor Euphoria zijn inmiddels uitverkocht.

maart 19, 2023

KLM Urban Trail  De start en finish van de eerste KLM Urban Trail vond op 19 maart jongstleden plaats op de vloer van de Centrale Markthal. De ongeveer 2000 deelnemers liepen een mooie route langs en door de bezienswaardigheden van stadsdeel West, waarbij sportiviteit hand in hand ging met de geschiedenis, architectuur en verschillende culturen van dit stadsdeel.

januari 17, 2023

Dikke Banden Race – Centrale Markthal  Op de vloer van de Centrale Markthal werd 11 december 2022 een Dikke Banden Race georganiseerd samen met Markt Centraal. Cycle Fun Productions was de organisator van dit evenement, een van de vele evenementen die zij jaarlijks organiseren.

oktober 5, 2022

World Padel Tour in Centrale Markthal  Met de World Padel Tour in de Centrale Markthal afgelopen week is het onmogelijke mogelijk gemaakt: een rijksmonument omgetoverd tot internationaal sportevenement. Hiermee heeft de padel sport in Nederland een gezicht heeft gekregen, evenals de Centrale Markthal zelf.

september 26, 2022

Tweede leven voor vensterbanktegels Centrale Markthal  In de Centrale Markthal zit een prachtige stalen erker die door corrosie zwaar was aangetast. Doordat het staal door roestvorming uitzette, werden de oude blauwe vensterbanktegels los gedrukt en een aantal raakte hierdoor beschadigd.

september 16, 2022

Druk bezochte Open Monumentendag  Open Monumentendag was een groot succes! Ruim 600 geïnteresseerden brachten een bezoek aan de Centrale Markthal.

augustus 26, 2022

Open Monumentendag 2022  Op zondag 11 september is de Centrale Markthal open voor het publiek! Die dag worden rondleidingen georganiseerd waarbij verteld wordt over de restauratie van dit Amsterdamse icoon.

juli 18, 2022

GEZOCHT: Verhuurcoördinator voor de Centrale Markthal (18 uur)  De verhuur is op gang en de verwachting is dat eind 2024 zo'n 70 jonge en gevestigde ondernemers een plek huren in de Centrale Markthal. Als centraal aanspreekpunt voor de (aanstaande/bestaande) huurders/gebruikers is BOEi op zoek naar een ervaren facilitair beheerder / verhuurcoördinator c.q. Huismeester.

juli 8, 2022

Samenwerking ABN AMRO en BOEi  Ruimte voor ondernemers is schaars en duur in ons land. De Centrale Markthal in Amsterdam, een rijksmonument uit 1934, biedt die ruimte wel!

juni 20, 2022

Open Monumenten Klassendag bij de Centrale Markthal  De jeugd heeft de toekomst en daar helpen we graag een handje aan mee door mee te werken aan de Open Monumenten Klassendag.

mei 9, 2022

Rotterdamse deuren naar Centrale Markthal  In het teken van duurzaamheid en hergebruik van oude materialen zijn zo’n 250 deuren uit het voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam verplaatst naar de Centrale Markthal. Hier gaan ze gebruikt worden voor het dichtzetten van bestaande gevelopeningen en andere creatieve oplossingen zoals vloer- of wandbekleding.

april 8, 2022

Pitching-In Event Centrale Markthal  Tijdens een drukbezochte avond werden drie winnaars aangewezen van het Pitching-In Event in de Centrale Markthal. Amsterdam heeft veel creatieve ondernemers en speciaal voor hen organiseerde BOEi een wedstrijd met als prijs drie pakhuizen in de markthal voor minimaal een jaar. Ook krijgen de winnaars financiële en praktische ondersteuning bij de realisatie van hun plannen.

februari 11, 2022

Duurzaam verwarmen; wat is er mogelijk?  Hoe kunnen we de Centrale Markthal in Amsterdam zo duurzaam mogelijk verwarmen? Een gebouw met een enorm oppervlak en veel glas, waar het ’s winters koud is en zomers warm.

februari 3, 2022

Exotische taferelen in de Centrale Markthal  In een van de ruimtes in de Centrale Markthal zitten schootjeswanden met prachtige exotische wandschilderingen.

januari 21, 2022

Documentaire over transformatie Centrale Markthal  Sandra Poelman, stadsontwikkelaar en directeur van Glowingplaces heeft een documentaire gemaakt over de transformatie van de Centrale Markthal. Niet alleen de Markthal maar ook de mensen achter de schermen komen in beeld.

januari 4, 2022

Werkplek in Centrale Markthal als inspiratiebron  Charlotte Kleyn is een van de nieuwe huurders van de Centrale Markthal en schrijft over eten en de geschiedenis daarvan. Naast dat ze over dit onderwerp schrijft, heeft ze ook héél veel boeken over eten. Zoveel zelfs dat haar huis inmiddels uitpuilt.

december 20, 2021

Inpakcentrum voor ‘Corona bezoek pakketten’ in Centrale Markthal  Tijdens de restauratie wordt de Centrale Markthal volop gebruikt voor maatschappelijke initiatieven. Zo is er elke zondag een buurtmaaltijd, waarbij mensen die het kunnen missen betalen voor mensen met een kleine beurs.

december 7, 2021

Nieuwe levensfase voor de markthal  De restauratie van de rijksmonumentale Centrale Markthal vordert gestaag. Na een jaar restaureren is de noord- en westgevel zo goed als af en gereed voor een nieuwe levensfase. De oost- en zuidgevel zijn het komende jaar aan de beurt. In de maand december wordt daarom de steiger verplaatst.

november 1, 2021

Urban Sports Week Amsterdam in de Centrale Markthal  BOEi stelde de Centrale Markthal in Amsterdam (1934) ter beschikking aan de organisatoren van de Urban Sports Week Amsterdam (USWA). In het rijksmonument werden competities in onder andere basketbal, freerunning en zaalvoetbal (futsal) gehouden.

oktober 8, 2021

Na 87 jaar is de Centrale Markthal van het Food Center eindelijk open voor iedereen  In het Parool van 2 oktober verscheen een prachtig artikel over de Centrale Markthal. Igor Sorko en Koen Vollaers, de organisatoren van het Markt Maal vertellen over hun initiatief, de plek en hun passie.

september 4, 2021

De juiste tijd  BOEi heeft opdracht gegeven voor de restauratie voor de klokken die in Centrale Markthal hangen. Koninklijke Eijsbouts gaan het gehele binnenwerk, dat in zeer slechte staat verkeert, vervangen voor een mechanisch systeem dat automatisch de zomer- en wintertijd aanpast.

augustus 12, 2021

Centrale Markthal open tijdens Open Monumentendag  Op zondag 12 september is de Centrale Markthal open voor het publiek! Die dag worden rondleidingen georganiseerd waarbij verteld wordt over de restauratie van dit Amsterdamse icoon.

juli 15, 2021

Markthal weer helemaal bij de tijd  Stonden de klokken in de Centrale Markthal al jaren stil, sinds deze maand werken ze weer, en op tijd! Het oude uurwerk dat in de klokken zat, vergde veel onderhoud. En om de wijzers te verzetten, moest een medewerker in een bakje omhoog om dat handmatig te doen, een klusje op grote hoogte. Er zijn in de hal twee van dit soort klokken te vinden, tegenover elkaar in de noordelijke en zuidelijke gevel.

april 11, 2021

Bouwdoek verwijzing naar verleden  De steigers van de Centrale Markthal worden opgesierd met een groot bouwdoek. De bananentrossen op het doek springen meteen in het oog, een verwijzing naar het verleden van de Markthal.

februari 20, 2021

Beton en betonrot in de Centrale Markthal  Tegenwoordig is beton alomtegenwoordig als betrouwbaar bouwmateriaal in de gebouwen om ons heen. Dat was niet altijd het geval. Gewapend beton bestaat bijvoorbeeld pas sinds het begin van de 20e eeuw. In de eerste toepassingen was er sprake van kinderziektes.

januari 29, 2021

BOEi start met bouwen aan grootste rijksmonument van Amsterdam  BOEi is officieel gestart met de bouw rond het grootste rijksmonument van Amsterdam: de Centrale Markthal uit 1934. De werkzaamheden zijn naar verwachting begin 2023 afgerond. De Centrale Markthal, lang een verborgen parel in de hoofdstad, heeft dan meteen een record in handen: op het dak wordt 2.500m2 aan zonnepanelen geplaatst die 400.000 kwh aan stroom leveren, het grootste energieleverende dak van Amsterdam.

november 20, 2020

Start restauratie Centrale Markthal  De oplettende voorbijganger heeft het misschien al gezien: de Centrale Markthal staat sinds kort gedeeltelijk in de steigers. Achter die steigers is BOEi, eigenaar van de Centrale Markthal, gestart met de restauratie.

november 19, 2020

BOEi werkt aan Audiotour Centrale Markthal Amsterdam  BOEi, eigenaar van de Centrale Markthal, werkt aan een audiotour waarin de verhalen over de Centrale Markthal centraal staan.

november 12, 2019

Rondleiding door de Centrale Markthal  Op vrijdag 27 november vond een digitale rondleiding plaats door de Centrale Markthal in Amsterdam. Bouwkundige Pim Boomgaard en projectleider Jeroen Ketting nemen u mee langs enkele hoogtepunten van dit bijzondere Rijksmonument, waar een omvangrijke restauratie inmiddels is gestart.