ACTUEEL

Start restauratie Centrale Markthal

november 20, 2020

Start restauratie Centrale Markthal

De oplettende voorbijganger heeft het misschien al gezien: de Centrale Markthal staat sinds kort gedeeltelijk in de steigers. Achter die steigers is BOEi, eigenaar van de Centrale Markthal, gestart met de restauratie.

De Centrale Markthal uit 1934 was ooit de grootst overdekte markthal van Europa. Nu, na vele jaren trouwe dienst, is dit robuuste rijksmonument toe aan onderhoud. De restauratie is bedoeld om achterstallig onderhoud en aantastingen van het monument weg te werken en structurele problemen te verhelpen. Hiermee gaat het imposante gebouw een nieuwe levensfase tegemoet als verzamelplek voor creatief, culinair en circulair Amsterdam.

Centrale Markthal in de steigers
Wat gaat er gebeuren? Het beton-, metsel-, staal- en schilderwerk worden met grote precisie nagelopen. Eerst zijn de noord- en westgevel aan de beurt, daarna de oost- en zuidgevel. Dit doen we samen met een team van restauratiespecialisten en ambachtslieden. Zo is Van Milt restaurateurs, onderdeel van Takkenkamp Groep, verantwoordelijk voor het beton- en metselwerk. De Boer & De Groot uit Harlingen verzorgen de restauratie van de stalen vensters. Dejo Steigers zijn verantwoordelijk voor, je raadt het al, de steigers. B2 Restauratie, onderdeel van KBK Bouwgroep, overziet nauwlettend het gehele proces. De restauratie duurt circa twee jaar.

De restauratie van zo’n groot rijksmonument is niet zomaar een restauratie, het vergt bijzondere kennis en kunde. Kennis en kunde die alleen echte ambachtslieden bezitten. BOEi zet zich om deze bijzondere ambachten in het zonnetje te zetten. Zij zijn immers onmisbaar voor het voortbestaan van de 61.822 rijksmonumenten die Nederland rijk is. Daarom zijn per januari 2021 de restauratiewerkzaamheden van de Centrale Markthal van dichtbij te volgen via deze website. Hoe gaan we om met de bijna honderd jaar oude materialen, welke ambachten komen zoal kijken bij dit proces, en voor welke verassingen komen we te staan? Hou de website in de gaten!

Op 28 januari 2021 zal het officiële startsein gegeven worden voor de restauratie.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Stichting Vrienden van BOEi, Provincie Noord-Holland, de BankGiro Loterij, Marktkwartier West en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


MORE ACTUEEL

september 1, 2023

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven  De restauratie van de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is afgerond. Het enorme rijksmonument, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, is nu klaar om een plek te worden voor nieuwe initiatieven. Het krijgt een nieuwe bestemming als plek voor creatieve, circulaire en culinaire ondernemers.

juli 20, 2023

‘erfgoedparade’ de ontdekking van de Centrale Markthal  De voorstelling van de 'erfgoedparade' is alweer twee weekenden aan het spelen bij ons in de Centrale Markthal.

juli 18, 2023

Beschikbare ruimtes in de Centrale Markthal  In de Centrale Markthal zijn nog ruimtes beschikbaar voor creatieve, culinaire en/of circulaire gebruikers. De Centrale Markthal biedt ruimte aan zowel startende als gevestigde ondernemers.

juli 5, 2023

Word deze zomer een ontdekkingsreiziger in de Centrale Markthal!  Kom deze zomer met het gezin naar de 'erfgoedparade', vanaf 8 juli kun je de monumentale Centrale Markthal op een bijzondere manier ontdekken.

juni 23, 2023

‘erfgoedparade’, de ontdekking van de Centrale Markthal 8 juli tot en met 27 augustus 2023  De voorstelling van de 'erfgoedparade' in de Centrale Markthal is een totaal beleving

juni 23, 2023

Laatste weekend van de installatie Euphoria | Holland Festival  De laatste tijdslots zijn nog te koop voor de installatie Euphoria op de vloer van de Centrale Markthal

april 14, 2023

Eerste tijdsslots voor ‘Euphoria’ in de Centrale Markthal al uitverkocht  De eerste tijdsslots voor Euphoria zijn inmiddels uitverkocht.

maart 19, 2023

KLM Urban Trail  De start en finish van de eerste KLM Urban Trail vond op 19 maart jongstleden plaats op de vloer van de Centrale Markthal. De ongeveer 2000 deelnemers liepen een mooie route langs en door de bezienswaardigheden van stadsdeel West, waarbij sportiviteit hand in hand ging met de geschiedenis, architectuur en verschillende culturen van dit stadsdeel.

januari 17, 2023

Dikke Banden Race – Centrale Markthal  Op de vloer van de Centrale Markthal werd 11 december 2022 een Dikke Banden Race georganiseerd samen met Markt Centraal. Cycle Fun Productions was de organisator van dit evenement, een van de vele evenementen die zij jaarlijks organiseren.

oktober 5, 2022

World Padel Tour in Centrale Markthal  Met de World Padel Tour in de Centrale Markthal afgelopen week is het onmogelijke mogelijk gemaakt: een rijksmonument omgetoverd tot internationaal sportevenement. Hiermee heeft de padel sport in Nederland een gezicht heeft gekregen, evenals de Centrale Markthal zelf.