ACTUEEL

Start restauratie Centrale Markthal

november 20, 2020

Start restauratie Centrale Markthal

De oplettende voorbijganger heeft het misschien al gezien: de Centrale Markthal staat sinds kort gedeeltelijk in de steigers. Achter die steigers is BOEi, eigenaar van de Centrale Markthal, gestart met de restauratie.

De Centrale Markthal uit 1934 was ooit de grootst overdekte markthal van Europa. Nu, na vele jaren trouwe dienst, is dit robuuste rijksmonument toe aan onderhoud. De restauratie is bedoeld om achterstallig onderhoud en aantastingen van het monument weg te werken en structurele problemen te verhelpen. Hiermee gaat het imposante gebouw een nieuwe levensfase tegemoet als verzamelplek voor creatief, culinair en circulair Amsterdam.

Centrale Markthal in de steigers
Wat gaat er gebeuren? Het beton-, metsel-, staal- en schilderwerk worden met grote precisie nagelopen. Eerst zijn de noord- en westgevel aan de beurt, daarna de oost- en zuidgevel. Dit doen we samen met een team van restauratiespecialisten en ambachtslieden. Zo is Van Milt restaurateurs, onderdeel van Takkenkamp Groep, verantwoordelijk voor het beton- en metselwerk. De Boer & De Groot uit Harlingen verzorgen de restauratie van de stalen vensters. Dejo Steigers zijn verantwoordelijk voor, je raadt het al, de steigers. B2 Restauratie, onderdeel van KBK Bouwgroep, overziet nauwlettend het gehele proces. De restauratie duurt circa twee jaar.

De restauratie van zo’n groot rijksmonument is niet zomaar een restauratie, het vergt bijzondere kennis en kunde. Kennis en kunde die alleen echte ambachtslieden bezitten. BOEi zet zich om deze bijzondere ambachten in het zonnetje te zetten. Zij zijn immers onmisbaar voor het voortbestaan van de 61.822 rijksmonumenten die Nederland rijk is. Daarom zijn per januari 2021 de restauratiewerkzaamheden van de Centrale Markthal van dichtbij te volgen via deze website. Hoe gaan we om met de bijna honderd jaar oude materialen, welke ambachten komen zoal kijken bij dit proces, en voor welke verassingen komen we te staan? Hou de website in de gaten!

Op 28 januari 2021 zal het officiële startsein gegeven worden voor de restauratie.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Stichting Vrienden van BOEi, Provincie Noord-Holland, de BankGiro Loterij, Marktkwartier West en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


MORE ACTUEEL

juni 5, 2024

Stemmen tellen Europese Parlementsverkiezingen  De Centrale Markthal is op 7 en 8 juni een feest van de democratie

februari 14, 2024

De Centrale Markthal in de Tweede Wereldoorlog  Joodse marktlieden en het verzet dat vanuit de Centrale Markt werd uitgevoerd.

februari 7, 2024

CAFE 749 – ORKATER  De eerste feestelijke voorstelling in aanloop naar de 750e verjaardag van Amsterdam wordt opgevoerd in de Centrale Markthal.

januari 18, 2024

Nieuw leven voor de kerkbanken uit de Rotterdamse Waalse kerk  De prachtige kerkbanken van de Waalse kerk uit Rotterdam hebben een nieuw thuis gevonden in de Centrale Markthal.

december 19, 2023

DIKKE BANDEN RACE  Wat een geweldig sportief en gezellig fietsfeestje was het weer!

oktober 31, 2023

LOOPBRUG  De Centrale Markthal eventueel te bereiken via een nieuw te bouwen loopbrug

oktober 13, 2023

Beschikbare ruimtes in de Centrale Markthal  In de Centrale Markthal zijn nog ruimtes beschikbaar voor creatieve, culinaire en/of circulaire gebruikers. De Centrale Markthal biedt ruimte aan zowel startende als gevestigde ondernemers.

september 1, 2023

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven  De restauratie van de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is afgerond. Het enorme rijksmonument, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, is nu klaar om een plek te worden voor nieuwe initiatieven. Het krijgt een nieuwe bestemming als plek voor creatieve, circulaire en culinaire ondernemers.

juli 20, 2023

‘erfgoedparade’ de ontdekking van de Centrale Markthal  De voorstelling van de 'erfgoedparade' is alweer twee weekenden aan het spelen bij ons in de Centrale Markthal.

juli 5, 2023

Word deze zomer een ontdekkingsreiziger in de Centrale Markthal!  Kom deze zomer met het gezin naar de 'erfgoedparade', vanaf 8 juli kun je de monumentale Centrale Markthal op een bijzondere manier ontdekken.