ACTUEEL

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven

september 1, 2023

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven

De restauratie van de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is afgerond. Het enorme rijksmonument, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, is nu klaar om een plek te worden voor nieuwe initiatieven. Het krijgt een nieuwe bestemming als plek voor creatieve, circulaire en culinaire ondernemers.

Link naar AT5

Inmiddels zitten de eerste huurders in het pand. Voornamelijk in de kantoorruimtes, die veertig vierkante meter groot zijn en kunnen worden gehuurd voor 400 euro per maand. In een van de ruimtes zitten drie ondernemers van drankenmerk Kumasi. “Je proeft de historie hier natuurlijk, hoe het hier allemaal is ontstaan en het eten en fruit wat hier doorheen is gegaan”, geeft oprichter Lars Gierveld aan. “Voor ons als drankbedrijfje is dit een ontzettend mooie plek.”

Loopbrug
Uiteindelijk moeten er tachtig bedrijven, groot en klein, in het pand komen. De Markthal moet straks omringd worden met de grotendeels nog te bouwen huizen van de nieuwe wijk Marktkwartier. Dat moeten uiteindelijk in totaal 1700 huizen en appartementen worden. Toch wordt er nu al ingezet op aanloop van bezoekers. Het plan is om een loopbrug te maken om het terrein van het FoodCenter, dat niet toegankelijk is voor mensen, te omzeilen en zo de potentiële bezoekers een manier te bieden om toch naar binnen te kunnen.

De brug wordt gemaakt van afgebroken steigermateriaal. “Vervolgens steek je op spectaculaire wijze op 4,5 meter hoogte, zo’n 300 meter over het terrein heen”, aldus Gerard Schuurman, ontwikkelingsmanager van erfgoedorganisatie Boei. “Dan kom je in de hoek uit bij de markthal en dan kun je direct het gebouw in.”

De restauratie nam ruim 2,5 jaar in beslag, kostte 10 miljoen euro en daarnaast is er nog 8 miljoen ingeruimd voor de verduurzaming en inbouw van de ruimtes. Hoe het pand precies ingevuld gaat worden kan Schuurman nog niet zeggen.

“Uiteindelijk zal het echt een gemengde plek worden, een levendige plek ook”, voorspelt hij. “Die vloer moet constant geactiveerd worden. Ik vermoed dat we in de toekomst naar een wat kleinschaligere indeling gaan, omdat dan ook de pakhuizen die op de begane grond zitten bezet zijn door huurders. Die doen bijvoorbeeld iets met een winkel of horeca en zullen de vloer op een bepaalde manier willen gebruiken.”

In het pand vonden al eerder evenementen plaats. De enorme oppervlakte van de vloer is gebruikt bij evenementen zoals het WK Padel en het Holland Festival. Het streven is om het pand ook onderdeel te laten zijn van de publieke ruimte, dus in de toekomst zullen vaker evenementen plaatsvinden.

Momenteel is de vloer grotendeels leeg, maar het pand vult zich nog steeds en is volop in ontwikkeling. “Het is nu gewoon een heel mooie plek en elke week zie je dat het in ontwikkeling is”, aldus ondernemer Gierveld. “Het is gewoon heel leuk om hier te zitten en ik vind het ook niet erg dat je niet precies weet welke kant het op gaat.”

Door Jimmy Miltenburg
Foto Chris van Houts


MORE ACTUEEL

september 1, 2023

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven  De restauratie van de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is afgerond. Het enorme rijksmonument, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, is nu klaar om een plek te worden voor nieuwe initiatieven. Het krijgt een nieuwe bestemming als plek voor creatieve, circulaire en culinaire ondernemers.

juli 20, 2023

‘erfgoedparade’ de ontdekking van de Centrale Markthal  De voorstelling van de 'erfgoedparade' is alweer twee weekenden aan het spelen bij ons in de Centrale Markthal.

juli 18, 2023

Beschikbare ruimtes in de Centrale Markthal  In de Centrale Markthal zijn nog ruimtes beschikbaar voor creatieve, culinaire en/of circulaire gebruikers. De Centrale Markthal biedt ruimte aan zowel startende als gevestigde ondernemers.

juli 5, 2023

Word deze zomer een ontdekkingsreiziger in de Centrale Markthal!  Kom deze zomer met het gezin naar de 'erfgoedparade', vanaf 8 juli kun je de monumentale Centrale Markthal op een bijzondere manier ontdekken.

juni 23, 2023

‘erfgoedparade’, de ontdekking van de Centrale Markthal 8 juli tot en met 27 augustus 2023  De voorstelling van de 'erfgoedparade' in de Centrale Markthal is een totaal beleving

juni 23, 2023

Laatste weekend van de installatie Euphoria | Holland Festival  De laatste tijdslots zijn nog te koop voor de installatie Euphoria op de vloer van de Centrale Markthal

april 14, 2023

Eerste tijdsslots voor ‘Euphoria’ in de Centrale Markthal al uitverkocht  De eerste tijdsslots voor Euphoria zijn inmiddels uitverkocht.

maart 19, 2023

KLM Urban Trail  De start en finish van de eerste KLM Urban Trail vond op 19 maart jongstleden plaats op de vloer van de Centrale Markthal. De ongeveer 2000 deelnemers liepen een mooie route langs en door de bezienswaardigheden van stadsdeel West, waarbij sportiviteit hand in hand ging met de geschiedenis, architectuur en verschillende culturen van dit stadsdeel.

januari 17, 2023

Dikke Banden Race – Centrale Markthal  Op de vloer van de Centrale Markthal werd 11 december 2022 een Dikke Banden Race georganiseerd samen met Markt Centraal. Cycle Fun Productions was de organisator van dit evenement, een van de vele evenementen die zij jaarlijks organiseren.

oktober 5, 2022

World Padel Tour in Centrale Markthal  Met de World Padel Tour in de Centrale Markthal afgelopen week is het onmogelijke mogelijk gemaakt: een rijksmonument omgetoverd tot internationaal sportevenement. Hiermee heeft de padel sport in Nederland een gezicht heeft gekregen, evenals de Centrale Markthal zelf.