ACTUEEL

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven

september 1, 2023

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven

De restauratie van de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is afgerond. Het enorme rijksmonument, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, is nu klaar om een plek te worden voor nieuwe initiatieven. Het krijgt een nieuwe bestemming als plek voor creatieve, circulaire en culinaire ondernemers.

Link naar AT5

Inmiddels zitten de eerste huurders in het pand. Voornamelijk in de kantoorruimtes, die veertig vierkante meter groot zijn en kunnen worden gehuurd voor 400 euro per maand. In een van de ruimtes zitten drie ondernemers van drankenmerk Kumasi. “Je proeft de historie hier natuurlijk, hoe het hier allemaal is ontstaan en het eten en fruit wat hier doorheen is gegaan”, geeft oprichter Lars Gierveld aan. “Voor ons als drankbedrijfje is dit een ontzettend mooie plek.”

Loopbrug
Uiteindelijk moeten er tachtig bedrijven, groot en klein, in het pand komen. De Markthal moet straks omringd worden met de grotendeels nog te bouwen huizen van de nieuwe wijk Marktkwartier. Dat moeten uiteindelijk in totaal 1700 huizen en appartementen worden. Toch wordt er nu al ingezet op aanloop van bezoekers. Het plan is om een loopbrug te maken om het terrein van het FoodCenter, dat niet toegankelijk is voor mensen, te omzeilen en zo de potentiële bezoekers een manier te bieden om toch naar binnen te kunnen.

De brug wordt gemaakt van afgebroken steigermateriaal. “Vervolgens steek je op spectaculaire wijze op 4,5 meter hoogte, zo’n 300 meter over het terrein heen”, aldus Gerard Schuurman, ontwikkelingsmanager van erfgoedorganisatie Boei. “Dan kom je in de hoek uit bij de markthal en dan kun je direct het gebouw in.”

De restauratie nam ruim 2,5 jaar in beslag, kostte 10 miljoen euro en daarnaast is er nog 8 miljoen ingeruimd voor de verduurzaming en inbouw van de ruimtes. Hoe het pand precies ingevuld gaat worden kan Schuurman nog niet zeggen.

“Uiteindelijk zal het echt een gemengde plek worden, een levendige plek ook”, voorspelt hij. “Die vloer moet constant geactiveerd worden. Ik vermoed dat we in de toekomst naar een wat kleinschaligere indeling gaan, omdat dan ook de pakhuizen die op de begane grond zitten bezet zijn door huurders. Die doen bijvoorbeeld iets met een winkel of horeca en zullen de vloer op een bepaalde manier willen gebruiken.”

In het pand vonden al eerder evenementen plaats. De enorme oppervlakte van de vloer is gebruikt bij evenementen zoals het WK Padel en het Holland Festival. Het streven is om het pand ook onderdeel te laten zijn van de publieke ruimte, dus in de toekomst zullen vaker evenementen plaatsvinden.

Momenteel is de vloer grotendeels leeg, maar het pand vult zich nog steeds en is volop in ontwikkeling. “Het is nu gewoon een heel mooie plek en elke week zie je dat het in ontwikkeling is”, aldus ondernemer Gierveld. “Het is gewoon heel leuk om hier te zitten en ik vind het ook niet erg dat je niet precies weet welke kant het op gaat.”

Door Jimmy Miltenburg
Foto Chris van Houts


MORE ACTUEEL

juni 5, 2024

Stemmen tellen Europese Parlementsverkiezingen  De Centrale Markthal is op 7 en 8 juni een feest van de democratie

februari 14, 2024

De Centrale Markthal in de Tweede Wereldoorlog  Joodse marktlieden en het verzet dat vanuit de Centrale Markt werd uitgevoerd.

februari 7, 2024

CAFE 749 – ORKATER  De eerste feestelijke voorstelling in aanloop naar de 750e verjaardag van Amsterdam wordt opgevoerd in de Centrale Markthal.

januari 18, 2024

Nieuw leven voor de kerkbanken uit de Rotterdamse Waalse kerk  De prachtige kerkbanken van de Waalse kerk uit Rotterdam hebben een nieuw thuis gevonden in de Centrale Markthal.

december 19, 2023

DIKKE BANDEN RACE  Wat een geweldig sportief en gezellig fietsfeestje was het weer!

oktober 31, 2023

LOOPBRUG  De Centrale Markthal eventueel te bereiken via een nieuw te bouwen loopbrug

oktober 13, 2023

Beschikbare ruimtes in de Centrale Markthal  In de Centrale Markthal zijn nog ruimtes beschikbaar voor creatieve, culinaire en/of circulaire gebruikers. De Centrale Markthal biedt ruimte aan zowel startende als gevestigde ondernemers.

september 1, 2023

AT5 _ STAD NL: Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven  De restauratie van de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is afgerond. Het enorme rijksmonument, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, is nu klaar om een plek te worden voor nieuwe initiatieven. Het krijgt een nieuwe bestemming als plek voor creatieve, circulaire en culinaire ondernemers.

juli 20, 2023

‘erfgoedparade’ de ontdekking van de Centrale Markthal  De voorstelling van de 'erfgoedparade' is alweer twee weekenden aan het spelen bij ons in de Centrale Markthal.

juli 5, 2023

Word deze zomer een ontdekkingsreiziger in de Centrale Markthal!  Kom deze zomer met het gezin naar de 'erfgoedparade', vanaf 8 juli kun je de monumentale Centrale Markthal op een bijzondere manier ontdekken.