JOURNAL

juni 8, 2023

EVEN VOORSTELLEN: schrijfster Charlotte Kleyn

Charlotte Kleyn schrijft als culinair schrijfster voor verschillende dag-, week- en maandbladen. Naast dat ze diverse boeken heeft geschreven is zo ook historica, spreker en gids.

Dag! Ik hou ontzettend van eten, en dus heb ik er mijn werk van gemaakt. Ik schrijf erover: interviews, reportages en recepten, maar ik hou me vooral bezig met de geschiedenis van eten, drinken en koken. Na mijn studies geschiedenis en Frans in Amsterdam specialiseerde ik me met een master Food History aan de Universiteiten van Tours en Brussel. 
Ik schrijf onder andere voor Het Parool en Trouw, vertel regelmatig op radio en televisie, en maakte twee boeken: Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland (2018) met mijn vader Onno Kleyn, en Trek, eten onderweg, toen en nu (2021). Momenteel ben ik bezig met een boek over uit eten in Amsterdam.
Daarnaast werk ik twee dagen per week bij het Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam, waar ik conservator van de Collectie Geschiedenis van de Voeding ben.
Ik huur sinds november 2021 een ruimte in de Centrale Markthal, met drie andere kookboekenschrijvers. Het aantal kookboeken in ons kantoor groeit bijna met de dag… Het is heel gezellig om na jarenlang thuiswerken samen te zitten werken. Extra leuk om juist hier te zitten: mijn werk en interesses sluiten naadloos aan bij het verleden van de Centrale Markthal. Jarenlang werd Amsterdam vanuit hier van eten voorzien. Ik ben elke keer nog steeds onder de indruk van het gebouw, en ben van plan meer te leren over de geschiedenis van deze fascinerende, en heel lang ogenschijnlijk verborgen, plek.

Charlotte Kleyn
Foto’s Chris van Houts