JOURNAL

Twee groentenboeren in één straat: toch kon het uit!

oktober 16, 2019

Twee groentenboeren in één straat: toch kon het uit!

We praten nog steeds met Ron Maijenburg op het kantoor van Miedema AGF in het Food Center Amsterdam.

Ron wijst naar mijn koffiekopje waar nog één slok in zit. “Wil je nog meer? Dan wel even de BTW er uit drinken.” Als hij terug komt met meer koffie vertelt hij verder: “In die tijd was er nog brood te verdienen met de buurtwinkels. In de straat waar ik mijn groenten- en fruitwinkel had zat ook een slager en daarnaast alweer de volgende groenteboer. Nu zou je denken dat dat niet uit kan, twee groenteboeren in de straat, maar dat gaf helemaal niks! Klanten besluiten op twee manier: of met de portemonnee, of op basis van kwaliteit. Zo kon je onderscheid maken. De groenteboer naast ons had iets goedkopere producten voor de klanten die dat op prijs stelden. Ik ging altijd voor kwaliteit en was dus een paar dubbeltjes duurder. Dat trok weer andere mensen. Zo zat er voor allebei de zaken brood in.”

“Wel even de BTW uit je kopje drinken..”
Om zijn winkels te vullen reed Ron elke dag naar de markt om de waren te kopen: “Op maandag ging je als winkelier met een dikke portemonnee naar de hal en dan betaalden we onze leveranciers. Die hadden dan natuurlijk al helemaal een dikke portemonnee aan het eind van de dag, dus ze brachten dat geld direct met zijn tweeën naar de Nederlandse Middenstand Bank (NMB) in de Centale Markthal om problemen te voorkomen.

Er is een tijd geweest dat je zelf met je auto de Centrale Markthal in mocht om je waren op te halen bij de grossier. Dat leidde tot grote opstoppingen dus werd weer afgeschaft. Mijn eerste bedrijfsauto was een Volkswagen Kever met aanhanger. Toen ik die weer verkocht was hij tien centimeter langer geworden, want we hadden die bak natuurlijk jaren lang net iets voller geladen dan eigenlijk toegestaan was. Daarna had ik een Volkswagen busje en nog later ben ik met bakwagens gaan rijden. Dat zijn kleine vrachtwagens die je met gewoon rijbewijs mag besturen. Mijn broer Theo zat in de grafische sector en heeft er de reclamebedrukking voor gemaakt. Dat soort wagens gebruiken ze nu nog allemaal hier op het Food Center.”

Aan het eind van zijn carrière verkoopt Ron zijn winkels en gaat op de Centrale Markt werken bij Miedema AGF: “Het werd met de winkels met de jaren een stuk lastiger. De wijken zijn enorm veranderd. Toen ik begon was Oost een arbeidersbuurt. Daar woonden 8000 mensen die allemaal in de wijk inkopen deden. Nu wonen en nog 1500. Ik heb de zaak gelukkig goed van de hand kunnen doen en toen vroeg Miedema of ik niet bij hen wou komen. Stond ik ineens aan de andere kant. Zo ben ik mijn hele werkende leven bij de Centrale Markt betrokken geweest.”

Foto: Marktkaart van Ron Maijenburg, nog de oude versie van papier met pasfoto van vóór de digitalisatie, gestempeld door het Marktwezen
Tekst: Jobbe Wijnen