JOURNAL

Wilde dieren op de Centrale Markt

december 2, 2019

Wilde dieren op de Centrale Markt

We spreken met marktmeesters Aloys Wiegerink en John Reijns over…wilde dieren op de markt? Inderdaad!

Marktmeesters Aloys Wiegerink en John Reijns vertellen ons over wat zij allemaal tegenkomen op de markt. Aloys: “Zeker in de nachtdiensten kon je van alles meemaken. Ik heb wel eens gehad dat ik ’s nachts in mijn eentje door de centrale markthal liep en er ineens een kat tussen de fusten uit sprong: ‘Miaauw!’… Je schrikt je wezenloos op zo’n moment. En ik heb een keer een vos gevangen. Hoe die daar kwam, geen idee. Ik heb hem met een krat en een plank in een hoek gedreven en hup met krat en al in de auto gezet.” John Reijns vult aan: “Als je zo’n beest vangt gaat hij stinken joh, niet te geloven. Ik ben helemaal naar Sloterdijk gereden met mijn hoofd uit het raam. Niet te harden.”

Aloys: “Zo hebben we ook wel eens een wasbeer gehad op het terrein of een tropische slang die uit de kousenband-bonen kwam. Die zijn naar Artis gegaan.” John: “Dat zijn dingen die vergeet je nooit meer. Tegenwoordig zien we alleen nog af en toe een vogelspin tussen de bananen uit de bananenrijperij. Of die ook naar Artis gaan? Neu, volgens mij worden die meestal plat gemept”, zegt John lachend.

Aloys: “Losgeslagen stieren kwam vroeger ook voor toen er nog geslacht werd op het terrein. Bij het abattoir zat een tussen-hek om die beesten naar binnen te leiden. Op een keer in 2011 walste één losgeslagen stier het hele hek er uit. Er was niks met dat beest te beginnen. We hebben hem met een stel auto’s klem gezet. De video moet nog op YouTube staan (zie video onder). Je moet niet denken dat je dat even met de hand doet met zo’n stier. We hebben hier wel eens zo’n held gehad die ervaring had met runderen, zei hij. Nou die heeft weken in het ziekenhuis gelegen. De stier duwde hem zo onder een vrachtwagen.”

Met dank aan Aloys Wiegering (inmiddels gepensioneerd) en John Reijns
Tekst: Jobbe Wijnen