JOURNAL

De Amsterdamse Fruithandel CV

november 7, 2022

De Amsterdamse Fruithandel CV

Van Hennie de Graaf ontvingen we een verhaal over haar vader, Wim (Willem) de Graaf. Hij was handelaar in zuidvruchten en begon in de jaren vijftig zijn familiebedrijf in de Centrale Markthal.

Mijn vader Wim (Willem) de Graaf begon in 1957 of 58 de Amsterdamse Fruithandel CV in het hoofdgebouw van de Centrale Markthallen; hij handelde in zuidvruchten. Hij begon met 1 hal en later de 2e hal ernaast en op de 1e verdieping van deze hallen realiseerde hij de bananenstokerij voor bananen met het merk Sundrop. De bananen kwamen destijds nog vanuit Antwerpen aan en zaten nog aan de stammen\stelen waaraan de vruchten in Ecuador groeiden. Ze werden in koelschepen naar Antwerpen geëxporteerd en gingen hier in hokken die op een bepaalde temperatuur gestookt werden zodat de bananen langzaam rijpten, en daarna in houten kisten verpakt en verkocht.

Ik verdiende als meisje extra zakgeld door de lege houten kisten te beleggen met paars papier en karton. Mijn oudere broer ging op zijn 14e al bij mijn vader in het bedrijf; hij heeft later de zaak van mijn vader overgenomen en later heeft zijn zoon het bedrijf weer van hem overgenomen. Alle leden van ons gezin hebben er in de loop der jaren korter of langer gewerkt. Ikzelf werkte bijna 6 jaar in het bedrijf op de boekhouding enz. en heb goede herinneringen aan de Centrale Markthal ook qua sfeer.

PS. De vrouw naast mijn vader (in zwarte jas) op de foto is mijn moeder.