JOURNAL

mei 14, 2024

Bevrijdingsdag 2024

Grootste Kindervrijheidsmaaltijd van Nederland in de Centrale Markthal

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, vond er een bijzondere Vrijheidsmaaltijd plaats. Onze locatie was een de vele locaties door heel Nederland, waar een vrijheidsmaal werd bereid. Amsterdamse kinderen maakten zelf de Vrijheidssoep. Onder begeleiding van chefs Samuel Levie en London Loy die de afgelopen jaren de chefs van de Vrijheidssoep waren. Tijdens de bereiding van de soep voerden ze met elkaar het gesprek over vrijheid: wat betekent vrijheid voor hen? Hoe ervaren zij vrijheid of juist onvrijheid?

De soep werd geserveerd aan de ouders, de broertjes en zusjes, de opa’s en oma’s en andere genodigden, ook burgemeester Femke Halsema schoof aan aan de lange tafels in de Centrale Markthal. Iedereen heeft genoten van een heerlijke soep, er werden mooie verhalen uitgewisseld en er waren meer dan 300 mensen! De vele bijzondere ontmoetingen zorgden voor de verbinding, wat mede daardoor resulteerde in een zeer geslaagde middag.

Nick Toet, de nieuwe presentator van Taarten van Babel (voorheen Taarten van Abel), heeft dit jaar het recept van de Vrijheidssoep 2024 bedacht.

De Vrijheidssoep van VAN NICK TOET
Tomatensoep met miso en bosui
Voor 6 personen
2 el zonnebloemolie
2 preien, gewassen en in halve ringen
3 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 tl gerookte paprikapoeder
1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of 1⁄2 el chilivlokken
1⁄2 tl gedroogde oregano
2 el misopasta
3⁄4 tl komijnpoeder
800 gr tomaten uit blik
400 ml kokosmelk
1 groentebouillonblokje
100 gr kapucijners
100 gr doperwten uit de vriezer Zout en peper naar smaak
2 el olijfolie
3 bosuien, in fijne dunne ringen
2 eieren, geklutst (optioneel)

Bereiding Keukenspullen Soeppan, bakpan/koekenpan, staafmixer
1. Besprenkel de soeppan met een beetje zonnebloemolie en gooi je gesnipperde uien erbij, bak je uien glazig. Doe nu je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.
2. Voeg de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso toe en bak een halve minuut mee. Stop hierna de tomaten uit blik erbij, samen met je kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met je spatel.
3. Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan.
4. Haal je pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Eitje erbij? Zet dan een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een mooi omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor je garnituur.
5. Doe de kapucijners en doperwten bij je soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. SOEP KLAAR! Gooi wat in een bakkie en doe er wat olijfolie op met je gesneden bosuien en omeletreepjes.

Foto’s Chris van Houts